Wat is Chiptuning?

chiptuning

Chiptuning, wat is het precies?

Het begrip chiptuning is kort samengevat het optimaliseren van het motormanagement dat bijvoorbeeld de motor van een auto aanstuurt. Dit gebeurt via een ECU (Electronic Control Unit), welke onder andere de turbodruk en de inspuiting van brandstof regelt. Tegenwoordig word vrijwel iedere motor aangestuurd door zo’n ECU.

Een ECU regelt onder andere de rijkheid van het brandstof- en luchtmengsel, de turbodruk en vele andere zaken. Veelal worden auto’s vanuit de fabriek geleverd met een ECU die zo is afgesteld zodat de auto aan de EU-normen voldoet. Uiteraard is dat goed voor het milieu, alleen wordt een auto niet optimaal benut met deze ECU’s. Je kunt er daarom voor kiezen om het onderste uit de kan te halen door je auto te laten ‘chippen’.

Chiptuning werkt het beste met benzine en dieselmotoren die over een turbo beschikken. Non-turbo auto’s staan er na diverse uitgevoerde tests om bekend dat het chippen een veel lagere verbetering in het vermogen weet te brengen in verhouding met het chiptunen van motoren die wel een turbo hebben. De gemiddelde winsten die worden behaald variëren van 2-10% bij non-turbo motoren en 20% tot uitschieters van 45% bij motoren die wel een turbo hebben. Dan hebben we het over een verbetering in trekkracht. Daarnaast kan het chippen de topsnelheid van een auto ook wat verhogen en kan deze waar nodig ontgrenst worden.

Dit alles is het gevolg van het rijker afstellen van de motor door het motormanagement aan te passen. Daarnaast zal er ook een lichte brandstofbesparing waar te nemen zijn na het optimaliseren van het motormanagement. Er is na het chiptunen meer vermogen in je bereik en je hoeft daarom minder vaak, minder diep het gas in te trappen. Je kunt ook puur en alleen uit zijn op een brandstofbesparing, wat met de brandstofprijzen van vandaag niet gek is. De term die we hiervoor gebruiken is ‘Ecotuning’.

Er zijn 3 manieren van Chiptuning die we in Nederland tegenkomen:

  1. Vermogenstestbank Bij het chiptunen op een rollerbank wordt er vaak van te voren een programma geschreven door de tuner welke vervolgens wordt uitgetest op de bank zelf. Het voordeel aan het testen op een rollerbank is dat de ontsteking vervroegd kan worden, maar er kleven ook nadelen aan. Zo is het bijvoorbeeld lastig om de temperatuur van de in- en uitlaat de beheersen. Hierdoor gaat de ECU vanzelf aanpassingen maken wat ervoor zorgt dat er geen optimale tuning plaatsvindt. Toch komt deze methode het meest voor in Nederland en is ook de nauwkeurigste te noemen (die over het algemeen goed en te betalen beschikbaar is).
  1. Tunen via de computer
    Er zijn twee manieren om via de computer een motor te laten chiptunen. De eerste is het uitlezen van de huidige software (het motormanagement). Dit wordt vervolgens in een computer geladen waarna de tuner een aantal waarden kan verhogen. Denk hierbij aan de ontsteking, injectie en het toerental. De tweede manier steekt anders in elkaar. Een tuner heeft hierbij toegang tot een database met voorgeschreven software die hij enkel hoeft te downloaden. Hierna kan deze direct in de auto worden geplaatst. Waar nodig kan er hier en daar een correctie plaatsvinden, maar hier is minimaal een goede testbank voor nodig.
  1. Proefstand
    Het tunen van het motormanagement is nog altijd het best te doen door de motor op een proefstand te zetten. Echter wordt deze methode vanwege de enorme kosten die het met zich meebrengt alleen in de racerij toegepast. Het voordeel van deze manier van tunen ligt hem in het feit dat vrijwel iedere omstandigheid kan worden nagebootst. Hiermee kan er een software worden uitgeschreven die tot in de kleinste details perfect in elkaar zit. Hoewel dit de beste methode is moet je jezelf afvragen of het tunen op deze manier het waard is. De verschillen zijn op papier groot i vergelijking met het ‘normale’ chippen en in de racerij telt iedere seconde. Maar of je deze voordelen bij normaal gebruik kunt benutten of zelfs waar kunt nemen is maar de vraag.

Beoordeel zelf aan de hand van reviews of een bedrijf voldoet aan jouw wensen of niet. Er zijn in Nederland een hoop goede bedrijven te vinden die chiptuning leveren, de kans is daarom groot dat er ook een bij jou in de buurt zit.

Meer informatie: Wikipedia – Chiptuning.

Advertisements

Reageer

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s